Dýňový krém
Zahřejte se naší podzimní polévkou!
Ingredience:
- 800 g dýně nakrájené na kostičky
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 karotka nastrouhaná nahrubo
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžička třtinového cukru
- 900 ml zeleninového vývaru
- kelímek Olma Klasik smetanový
- sůl a mletý pepř na dochucení
- nastrouhaný Parmazán
- opražená dýňová semínka
Postup:
Nakrájenou dýni dáme na plech, pokapeme olivovým olejem a pečeme v troubě při 180 °C cca 10 minut. Poté v hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a osmahneme na něm cibulku a česnek. Vsypeme dýni a asi 5 minut opékáme. Přidáme mrkev, poprášíme kari kořením a cukrem, osmahneme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmícháme smetanu, osolíme, opepříme a necháme přejít varem. Stáhneme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku podáváme posypanou opraženými dýňovými semínky a nastrouhaným parmazánem.