Tvarohový koláč s mákem
Výborný tvarohový koláč na víkend!
Ingredience:
- 100 g Másla Olma nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100g krupicového cukru
- 1 velké vejce Na náplň
- 500 g Tvarohu měkkého Olma
- 2 velká vejce
- 6 lžic Kysané smetany pochoutkové Olma
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g máku (nemletého)
- 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
Postup:
Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto kromě vejce smíchejte a udělejte drobenku. Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na hodinu do lednice. Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů. Pečte zhruba 25 minut. Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté. Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.